Resposta a la Comissió de Salut

Des de Salvem les Ambulàncies volem aclarir alguns punts sobre de la Comissió de Salut al Parlament de Catalunya del dia 31 de gener de 2019

Comissió de Salut

El passat dia 31 de gener es va celebrar al Parlament de Catalunya una comissió de Salut en sessió ordinària, on una d’elles era el servei d’ambulàncies al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre presentada pel grup parlamentari de Ciutadans.

Una vegada feta l’exposició per part del representant de Ciutadans, el Sr. Martín Eusebio Barra, van presentar esmenes a la proposta de resolució els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana i de Junts per Catalunya. I és a aquests dos grups parlamentaris, que els hi voldríem respondre públicament a través d’aquest blog.

Primer que tot, agrair l’interès que suscita el transport sanitari a Catalunya entre els grups parlamentaris i les propostes presentades al llarg d’aquests últims anys. Però passem al que ens interessa.

La diputada del grup republicà, la Sra. Gemma Espigares, i la diputada de Junts per Catalunya, Sra. Mònica Sales, presenten una esmena a la proposta al·legant alguns punts, que nosaltres no hi estem d’acord. I per això fem algunes preguntes, que segurament no obtindran cap resposta.

Preguntes a les parlamentàries

Com és possible que després de 3 anys realitzant aquesta valoració que vostè diu, encara a hores d’ara, existeix un elevat nombre d’incompliments sobre les bases funcionals (allà on resta el personal de guàrdia de les ambulàncies)?, i no només a Tarragona i Terres de l’Ebre, sinó a tot el territori català. Enllaç on explica quins tipus de transport sanitari existeix.

Segur que els usuaris estan satisfets? S’ha mirat a fons l’informe AQuAS que el mateix SEM va encarregar? De veritat que en un 35,29% de les urgències vitals, arribar amb un retard de 12 minuts o més, segons l’informe AQuAS, és tenir una bona nota?

Pot afirmar que hi ha fet algun informe exhaustiu del transport sanitari no urgent?, recordar-l’hi que també és gestionat pel SEM. Enllaç on diu que el transport sanitari no urgent el gestiona el SEM.

Funciona el programa PANDORA per fiscalitzar el transport sanitari no urgent?

Segur que totes les queixes dels usuaris del transport sanitari no urgent són ateses? Si és així, com ens poden explicar la fuga de pacients al taxi? Sí, sí, els pacients a Terres de l’Ebre són traslladats amb taxi a petició pròpia de facultatius i pacients. Saben el pressupost anual que es dedica a aquest tema des de benestar social en forma de rescabalament?

Només un indicador segons aquest enllaç del AQuAS, durant l’any 2017, de 88.587 trasllats del transport sanitari no urgent a Terres de l’Ebre, es va arribar a temps en un 48,98%. Només la meitat dels serveis es va arribar sense retard, molt bon indicador, no?

Totes aquestes preguntes que estem fent, són un bon indicador?

Segur que els retards continuats, hores esperant l’ambulància, o pacients en llitera traslladats amb un sol conductor, o rutes llarguíssimes mal planificades per aprofitar els viatges en ambulància i així portar més pacients en un sol viatge, falta d’ambulàncies del transport sanitari no urgent a la nit, etc. Són un bon indicador?

Vostès tenen informació de les vegades que s’han reunit i denunciat els sindicats i plataformes amb els responsables de CatSalut i SEM? Fa 3 anys que aquests temes s’estan tractant, i en moltíssimes reunions entre administració i part social.

Estan segures que les condicions laborals estan garantides? Les convocatòries de vaga que han fet els sindicats al llarg d’aquests 3 anys, no signifiquen res? Les contractacions precàries de pràctiques amb fins a un 60% del sou, que indiquen? Incompliments dels descansos reglats per als àpats, són un bon indicador? Més d’un any sense conveni, ja que la patronal es nega a qualsevol proposta, és un bon indicador? Un informe del mateix SEM ho va avisar, va advertir que amb la baixada de preus de les empreses que es presentaven a l’actual concurs provocaria problemes amb els treballadors. Enllaç als contractes dels LOTS on gestiona el transport sanitari l’empresa UTE Egara.

Quan es refereixen al seguiment que fa el SEM amb inspeccions pròpies, que significa? Com és possible que encara 3 anys després de l’inici de l’actual concurs, a hores d’ara no es compleixi el contracte pel qual les empreses adjudicatàries van guanyar el concurs?

S’han preguntat alguna vegada que passa amb les penalitzacions econòmiques que fan a les empreses? Qui les assumeix? De veritat creuen que ho fa l’empresa? O totes aquestes sancions recauen en el servei donat als pacients, i també en els drets laborals dels treballadors?

Només volem fer la nostra feina amb garanties

Donem les gràcies per l’agraïment que fan als professionals del sector, però simplement el que volem fer, és portar a terme la nostra feina en les màximes garanties, i no haver de perdre el temps en denunciar l’estat del transport sanitari. No és la nostra labor, assumir el que hauria de fer l’administració.

Portin a terme en un termini màxim de 3 anys la “Moció 17/XI del Parlament de Catalunya, sobre el transport sanitari i l’atenció de les urgències i emergències mèdiques sessió 13, 07.04.2016” i la “Resolució 285/XI del Parlament de Catalunya, sobre les actuacions per a un nou model de gestió del Sistema d’Emergències Mèdiques, Comissió de Salut, sessió 12, 22.09.2016, DSPC-C 205“, posant en marxa un nou model del Sistema d’Emergències Mèdiques i avançar per un model de gestió, titularitat i provisió pública.

A la resta de grups parlamentaris, volem agrair el seu suport.

Comparteix-me

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.