Aquest passat mes de juny els grups parlamentaris van presentar les diverses esmenes a la proposició de llei per a la internalització del transport sanitari presentada per la CUP. Com era d’esperar, una part de les esmenes, és un tirar pilotes endavant per allargar el màxim possible tot el procés i ja se’l trobarà un altre. Cal destacar l’esmena de JxCat que defensa a capa i espasa la privatització del servei.
Des de Salvem les Ambulàncies, i aprofitant que el pròxim 23 de juliol són eleccions, animem a prendre les mesures necessàries i no votar a cap dels partits que estan en contra de la proposició de llei per a la internalització del transport sanitari.

Esquerra republicana
Sorprèn l’esmena presentada per ERC, i sobretot després de les reunions mantingudes amb aquest grup parlamentari on s’havien manifestat a favor de la proposició de llei per a la internalització del transport sanitari. En concret, el diputat Juli Fernàndez.
Només començar a llegir l’esmena d’ERC ja proposen canviar el títol per la de proposició de llei per la qualitat en la gestió del transport sanitari, eliminant la paraula internalització. Un fet que demostra com ens van mentir a les reunions.
ERC fa especial èmfasi en eliminar el paràgraf on es remarca el fracàs que ha estat l’actual model de gestió per empreses privades maquillant el text amb termes com “procurar”. Afirmant que des de 2022 van posar en marxa una instrucció del Servei Català de la Salut per controlar el TSNU. Potser no han escoltat en les diverses ponències que el SEM no ha estat capaç de supervisar de cap manera el TSNU i que el programa PANDORA ha estat un fracàs?
Així mateix, volen treure tot paràgraf que parla del procés d’internalització, canviant-ho per expressions que parlen de reforçar el sector públic que s’allunyi de l’ànim de lucre, o de revisar l’actual model.
En resum, ERC ha enganyat a totes les persones que treballen o són usuàries del servei d’ambulàncies. Primer van afirmar que estaven a favor de la internalització del transport sanitari, per acabar presentant una esmena que podria ser ben bé de JxCat.
PSC
Com d’altres grups parlamentaris, el PSC també elimina la paraula internalització del títol. Una situació que a la majoria de les persones que estem treballant al sector ens disgusta i ens fa desconfiar.
Pel que fa a l’esmena 6 presentada pel PSC s’entén que el SEM haurà de gestionar de manera directa el TSU en finalitzar la licitació vigent a l’entrada en vigor de la llei. I el TSNU abans de la següent licitació. Ens agradaria que quedés clar que volen dir amb la gestió directa.
JxCat
El grup parlamentari de Junts no sorprèn amb la seva ponència, deixa clar que volen continuar amb l’actual model, o sigui, que el servei d’ambulàncies continuï amb empreses privades.
Segueix amb un seguit d’esmenes on només tracta de tirar pilotes endavant per mantenir l’statu quo de les empreses privades. Posant en relleu intentar l’assoliment de l’excel·lència del servei. Com si en aquests últims 20 anys les empreses privades no haguessin tingut l’obligació de prestar un servei de qualitat. Ens volen fer creure que ara l’administració aconseguirà que les empreses donin un servei de qualitat. Com ho faran si no han estat capaços de fiscalitzar les empreses adjudicatàries fins ara?
També parlen de sancionar, inclús de rescindir el contracte en cas que les dades de control no siguin satisfactòries. Dos aclariments per als diputats i diputades de JxCat. El primer és que tota sanció econòmica imposada a les empreses adjudicatàries acaba repercutint en les condicions laborals del personal i el servei que rep la ciutadania, però mai sobre els beneficis empresarials. Això ho hem pogut comprovar tots aquests anys. I segon, durant tot aquest concurs s’han produït suficients incompliments per part de les empreses adjudicatàries, i en cap moment, l’administració no ha estat capaç de rescindir ni un contracte, tot i que als contractes hi havia la clàusula per poder portar a terme aquesta rescisió.
En Comú Podem
De la moció del grup parlamentari d’en Comú Podem fan referència a algunes coses tècniques, i s’agraeix el que estiguin a favor de la internalització del servei.
En definitiva, l’administració, alguns partits polítics, les empreses adjudicatàries i algun sindicat no volen la internalització del transport sanitari. Només cal veure com va el progrés de la taula d’equiparació. Fa mesos que no es porten a terme reunions ni acords. Potser era la pastanaga per intentar callar les mobilitzacions a favor de la internalització dels treballadors i treballadores. On són els 30 milions que va pressupostar el govern per a l’equiparació d’aquest any 2023?
Cridem a totes les persones que treballen al sector de les ambulàncies i a la ciutadania a estar pendents de les pròximes mobilitzacions a favor de la internalització del transport sanitari. Us necessitem per un servei d’ambulàncies de qualitat i de respecte envers els seus professionals.
I sobretot, a l’hora de votar, tingueu en compte quins són els partits que estan al costat de les treballadores i treballadors així com de les usuàries del servei d’ambulàncies. Vota internalització.