Estem vivint uns dies frenètics a causa dels últims esdeveniments relacionats amb el servei d’ambulàncies i la possible gestió pública que es porti a terme aviat.
El passat 16 de juliol, el grup parlamentari de la CUP, va registrar al Parlament de Catalunya la proposició de llei per la internalització del transport sanitari (enllaç).
El termini per presentar les esmenes a la totalitat finalitzava el 15 de setembre, però amb les pròrrogues demanades fins ara pels grups parlamentaris d’ERC i JxCat, aquest període finalitza el 30 de setembre. Així que ens toca esperar a finals de setembre per saber quines esmenes es presentaran.
No podem deixar de costat el camí que des de l’any 2016 portem des de Salvem les Ambulàncies amb l’aprovació de diverses mocions al Parlament de Catalunya (17/XI, 82/XII, 13/XIV) i la resolució (285/XI). Totes elles encaminades a la internalització del servei d’ambulàncies a Catalunya i que han votat a favor la majoria de grups parlamentaris (PSC, ERC, JxCat, CUP, En Comú Podem i Ciutadans). Esperem que ara, amb la proposició de llei, tots aquests grups parlamentaris siguin conseqüents i votin a favor de la internalització. D’altra forma, no s’entendria per part de les treballadores i treballadors.
La internalització no és una quimera, ja que tenim els exemples de les Illes Balears on el TSU està internalitzat i aquest any es portarà a terme la del TSNU. O la recent notícia que la comunitat autònoma de La Rioja internalitzarà el servei el pròxim abril de 2022. Fer el pas de la internalització només és voluntat política.

Reunió del 3 de setembre entre sindicats i plataformes per la internalització del servei d’ambulàncies
Mentrestant, des de Tècnics en Lluita i Salvem les Ambulàncies vam convocar una reunió amb els sindicats i plataformes del sector de les ambulàncies a Catalunya per debatre i coordinar les pròximes accions perquè el govern de Catalunya aprovi aquesta proposició de llei. Aquesta reunió es va retransmetre en directe pel canal de YouTube de Tècnics en Lluita.
A la proposició de llei presentada per la CUP es demana la internalització del servei de TSU i TSNU
També hem assistit a la reunió convocada per la CUP al Parlament de Catalunya on se’ns va explicar, a les plataformes i els sindicats, per presentar-nos oficialment la proposició de llei d’internalització del transport sanitari a Catalunya.

Reunió del 7 de setembre al Parlament de Catalunya
Amb aquestes dues reunions hem tret algunes conclusions que voldríem deixar paleses en aquest comunicat:
Hem vist com des d’alguns sindicats s’ha insistit moltíssim amb la negociació de l’equiparació progressiva de condicions laborals amb el conveni que tenen el personal de l’empresa pública SEM. En un principi, estem per una equiparació, i tant que sí, no pot ser d’una altra forma, qualsevol millora laboral ha de ser benvinguda. Però hi ha algunes coses que no les veiem clares: Per què surt ara aquesta equiparació progressiva? En cas que s’aprovés aquesta equiparació, que d’entrada ja anomenen progressiva, quants d’anys hauríem d’esperar perquè fos equiparació total? No entraria en conflicte aquesta equiparació progressiva amb les matèries reservades del conveni estatal? Esperem que tota aquesta moguda de l’equiparació progressiva no sigui una cortina de fum creada entre la patronal, sindicats i administració per treure el focus de la internalització.

Petició de reunió amb el conseller Argimon presentada al Parlament de Catalunya
Durant la reunió convocada per la CUP al Parlament de Catalunya per presentar oficialment la proposició de llei, vam veure com alguns actors insistien moltíssim amb què, tot i recolzar la internalització, s’havia de posar el focus amb l’equiparació progressiva. Aquest aspecte ens crea molta inquietud, ja que la reunió anava de presentar la proposició de llei i no de l’equiparació. Això ens fa desconfiar moltíssim. Tampoc podem deixar de costat, com han acabat les anteriors negociacions del conveni. Simplement, no ens creiem que ara les empreses es facin càrrec d’una equiparació, com tampoc se’n faci càrrec l’administració. Bàsicament, perquè tant l’equiparació com la internalització, suposarien la mateixa despesa per a l’administració, però a l’equiparació s’hauria de sumar els beneficis econòmics de les empreses.
També hem vist que la majoria de sindicats que no estan a la taula de negociació del conveni estan més a favor de la internalització, mentre que els sindicats que si estan en aquesta taula, tot i recolzar la internalització, estan més per l’equiparació. Un fet, si més no, bastant curiós.
A la proposició de llei presentada per la CUP es demana la internalització del servei de TSU i TSNU, així com de la resta de personal tal com indica l’article 6, després de la finalització dels contractes actuals.

Roda de premsa de Tècnics en Lluita i Salvem les Ambulàncies a la presentació de la proposició de llei de la internalització del transport sanitari
La internalització en cap cas significa que el personal passaria a ser funcionari, ja que el SEM és una empresa pública regida pel dret privat, i per tant, els seus treballadors no són funcionaris. Simplement, la internalització suposaria una subrogació a l’empresa SEM, tal com es va subrogar el personal entre empreses a l’inici de l’actual concurs, però amb la diferència, que regiria el conveni de l’empresa SEM, i amb l’equiparació de les condicions laborals.
S’ha de tenir en compte, que amb la internalització, alguns actors que participen en les decisions del conveni, no els interessa que s’aprovi la proposició de llei. Podem especular els motius, però segurament, una gran part ja intueix per on van les coses. Des d’interessos econòmics, cadires i prebendes personals fins a suposats favors que no són públics.

Tècnics en Lluita i Salvem les Ambulàncies al Parlament de Catalunya
En tot cas, l’únic camí per fer possible l’aprovació de la proposició de llei és amb grans mobilitzacions per part de les treballadores i treballadors. Estar units i caminar amb la mateixa direcció. Estem davant un moment únic, una oportunitat única i hem de fer valer la nostra veu.
Us esperem a totes i tots en les pròximes mobilitzacions. Entre totes i tots aconseguirem que la proposició de llei es faci efectiva. Seguiu-nos per les xarxes socials, apunteu-vos als canals de notícies. #TotSomSEM