Què és Salvem les Ambulàncies?
Salvem les Ambulàncies és una plataforma de treballadores i usuàries del servei d’ambulàncies. Neix l’any 2015 per denunciar i conscienciar públicament dels problemes que pateix el sector per culpa de les retallades practicades per l’administració catalana a causa de la posada en marxa del concurs TS/14 del transport sanitari.
L’inici del concurs TS/14, a les nostres terres, va fer perdre les ambulàncies de l’Ametlla de Mar i Sant Jaume d’Enveja, així com el servei nocturn de les unitats d’Amposta, Batea i Xerta.

Preveient els problemes que comportaria l’eliminació total o parcial d’aquestes ambulàncies, es va començar a recórrer la majoria d’ajuntaments i Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre per informar a la classe política del nostre territori. El resultat va ser la nul·la implicació de la política ebrenca, i és per aquest motiu, que es va decidir portar l’afer al Parlament de Catalunya.
Al llarg dels anys 2016 i 2019 es van aprovar diverses mocions i una resolució al Parlament de Catalunya que instaven al govern a recuperar les ambulàncies retallades, així com, avançar cap a un model de gestió, provisió i titularitat pública. En altres paraules, la internalització del servei d’ambulàncies.
Al mateix temps, des de la nostra plataforma, es van entregar 17.000 firmes al Síndic de Greuges reclamant la recuperació de les ambulàncies perdudes i recollides per treballadors i treballadores junt amb usuaris i usuàries. Un fet històric que va demostrar la visió que tenia la població ebrenca sobre aquest problema.

Entrega de 17.000 firmes al Síndic de Greuges de Catalunya per recuperar les ambulàncies retallades
Un altre problema que s’ha denunciat diverses vegades és el problema del servei no urgent (TSNU) d’ambulàncies, un servei nefast amb moltíssims problemes, i que ni el SEM, ni CATSALUT han estat capaços de posar remei. La majoria d’usuàries i usuaris d’aquest servei han patit llarguíssimes esperes d’hores, rutes inacabables per omplir ambulàncies, falta de personal, vehicles en mal estat de manteniment, i un llarg etc. Fet que ha provocat que moltíssimes persones hagin canviat el servei d’ambulàncies per un taxi. Una despesa de més de 4 milions anuals que surt de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre per pal·liar aquesta qüestió.
Per tot això, juntament amb la formació política de la CUP, a l’estiu de 2021 es va presentar la proposició de llei per internalitzar el servei d’ambulàncies a Catalunya. Una proposta que hauria de servir per millorar i equiparar les condicions laborals del personal de les empreses adjudicatàries, actualment precaritzades. I el que és més important, un millor servei per a les usuàries i usuaris que necessiten una ambulància.