El SEM investigarà si una empresa d’ambulàncies ha vacunat contra la COVID a directius sense contacte amb pacients
Ahir va saltar la notícia que el SEM investiga que alguns directius d’empreses d’ambulàncies a Catalunya s’havien vacunat contra la COVID-19 saltant-se el protocol de vacunació establer pel CatSalut perquè no són personal sanitari, ni tampoc, estan a primera línia de treball amb els malalts.
El col·lectiu Tècnics en Lluita ha destapat una pràctica, que de confirmar-se, s’ha de classificar com molt greu. Però no es pot deixar de costat, que aquest fet, és un dels molts despropòsits que se sumen a la llarga llista d’irregularitats que van practicant les empreses d’ambulàncies a Catalunya amb el beneplàcit de l’administració i els seus responsables polítics. Irregularitats que els responsables de SEM, CatSalut i del Govern de Catalunya han normalitzat al llarg d’aquests últims anys sense garantir el bon funcionament del servei d’ambulàncies.
A hores d’ara, i després de més de cinc anys de concessió de l’actual concurs del transport sanitari, totes les empreses incompleixen part de les bases concursals per les quals van ser adjudicatàries del servei d’ambulàncies a Catalunya, tant del servei urgent, com del no urgent. Tenim exemples com els retards que pateixen els i les usuàries del transport sanitari no urgent, o la falta d’equips de protecció personal durant aquesta pandèmia, o la reutilització d’aquest material molt més enllà del que és aconsellable, l’estat actual de la majoria de bases assistencials, etc. Aquestes empreses, que amb els diners públics, prioritzen els seus propis beneficis abans que la salut i els drets dels pacients i les treballadores i treballadors.
Si aquests directius són capaços de fer això amb les vacunes, que no hauran fet al llarg de tots aquests cinc anys? Per què l’administració i els seus responsables polítics no rescindeixen d’una vegada el contracte amb aquestes empreses?
Des de Salvem les Ambulàncies demanem amb caràcter urgent la rescissió del contracte amb les empreses adjudicatàries i que l’administració absorbeixi el personal del servei d’ambulàncies, tant urgent com no urgent, tal com s’ha aprovat en més d’una vegada al Parlament de Catalunya.