Col·lapses d’ambulàncies a l’hospital

Aquest 3 de febrer vam ser testimonis d’un nou col·lapse d’ambulàncies a l’entrada d’urgències de l’hospital de Tortosa. Fins a 8 vehicles retinguts, i que alguns d’ells van tardar més de 3 hores en poder transferir el pacient al servei d’urgències de l’hospital.

Aquest fet no va ser un fet puntual que va passar a les 8 de la tarda. Diverses ambulàncies van patir greus esperes per poder transferir el pacient que portaven. Per exemple, l’ambulància de Xerta va estar des de les 12 del matí fins a les 3 de la tarda. O la de Deltebre que va arribar a les quatre i mitja de la tarda i va poder transferir el pacient a les nou de la nit.

Des de Salvem les Ambulàncies hem denunciat públicament diverses vegades aquesta mena de col·lapses. Aquests fets ja es produïen abans de la pandèmia, i actualment, la COVID, només ha fet que apuntar la falta d’espai i personal que pateix l’hospital de Tortosa pel que fa a la recepció i transferència de pacients que arriben amb ambulància.

Gràcies als professionals que treballen a urgències, que fan tot el que poden amb els mitjans de què disposen, aquests col·lapses no van a més. I com bé sabem, es deixen la pell dia a dia, i per això, és just reconèixer-ho públicament. No són a ells als qui se’ls ha d’atribuir aquest problema, la causa d’aquests col·lapses és la falta de planificació i la falta d’un espai específic per fer les transferències de pacients, amb lliteres i personal suficient.

Creiem amb tota humilitat que les declaracions fetes a diversos mitjans afirmant que aquests col·lapses són fets puntuals, és una greu frivolitat.

Repetim, la falta d’espai i personal dedicat a fer les transferències de pacients que arriben al servei d’urgències en ambulància, repercuteix directament sobre l’assistència i seguretat dels malalts o accidentats. Un mal endèmic que arrossegue’m de fa anys, i que amb la COVID, s’ha accentuat encara més.

A la majoria d’hospitals hi ha una sala amb lliteres exclusives i zeladors per fer aquestes transferències, i que l’hospital de Tortosa, no té. És del tot normal que quan arriben unes poques ambulàncies en un termini de temps curt, el servei se saturi, ja que no disposa ni de lliteres, ni de personal per fer aquestes transferències de pacients.

Però el que va passar aquest dijous, no és només l’arribada d’unes poques ambulàncies en un espai de temps curt. És la falta de planificació i un servei d’urgències poc dimensionat per a la realitat i necessitats de les nostres terres.

Cada vegada que hi ha un petit augment de serveis en un espai curt de temps, urgències es col·lapsa. I aquest fet repercuteix directament a l’atenció sanitària de la població de les nostres terres. Per cada ambulància retinguda a l’hospital, és una ambulància que no està donant servei a la població que està destinada. Per tant, un retard en l’atenció extrahospitalària urgent. I ja no diguem, si són 8 les ambulàncies retingudes de les 21 que disposem a les nostres terres, quasi un 40% dels efectius immobilitzats.

Des de Salvem les Ambulàncies demanem un espai exclusiu per fer la transferència dels pacients, dotat de lliteres i personal suficient.

Per acabar, volem fer palés que des de la nostra plataforma ens sumem a la crida per un nou hospital a les Terres de l’Ebre.

Comparteix-me

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.