Replica al Ple del Parlament de Catalunya de l’11 d’abril de 2019 sobre la interpel·lació al Govern sobre el transport sanitari i els serveis d’emergències.
El passat 11 d’abril el Subgrup Parlamentari de la CUP a través del diputat Vidal Aragonès va presentar una interpel·lació a l’actual Govern, i en concret a la Consellera de Sanitat la Sra. Alba Vergés, sobre el transport sanitari i els serveis d’emergències. Una interpel·lació que és la continuació de les preguntes fetes a la Consellera en l’anterior Ple del Parlament del 03 d’abril.
El Diputat Vidal Aragonès fa una exposició sobre que és la gestió privada del sistema sanitari català i els seus inconvenients en forma de portes giratòries, corrupció i traspàs de diners i recursos públics a les mans d’interessos privats. I un dels exemples més clars a estat el Cas Innova, i pel que fa al transport sanitari també en va sortir esquitxat amb la detenció i imputació pel que llavors era el President d’ACEA (Associació Catalana d’Empresaris d’Ambulàncies), també president d’ANEA (Federación Nacional de Empresarios de Ambulancias) i administrador de l’empresa Ambulàncies Baix Ebre, Bernardo Coslado, i no oblidem que llavors era l’empresa adjudicatària del LOT D (Terres de l’Ebre), i que va quedar en llibertat després de pagar una fiança d’1,2 milions d’euros.

Cas Innova

El cas Innova, pel que respecta al transport sanitari, esquitxa al Sr. Bernardo Cosaldo, llavors president d’ACEA, ANEA i administrador d’Ambulàncies Baix Ebre, i que va ser detingut el gener del 2014 i imputat per presumptes delictes de prevaricació, malversació de fons, blanqueig de capitals, tràfic d’influències, suborn i delictes contra el patrimoni i contra l’ordre socioeconòmic. S’enfronta a l’acusació d’haver pagat diners a l’exdirector de l’Institut Català de Sanitat, Josep Prat, per afavorir els interessos de l’empresa. I on s’investiguen causes on s’haurien carregat factures en concepte de transport de pacients d’hemodiàlisi, radioteràpia o transport sanitari de pacients en rehabilitació i signant convenis amb els representants de l’Hospital Comarcal d’Amposta, la Fundació Privada de Serveis Socials del Montsià (FUSSMON) i Gestió Comarcal Hospitalària (GECOHSA). Enllaç a la notícia.
Actual Concurs
L’actual concurs del transport sanitari, anomenat TS/14, no està lliure de polèmica. Ja des del seu començament ha plantejat moltíssims problemes, sobretot als usuaris/es i a les persones treballadores de les ambulàncies.
Sense anar més lluny, actualment ha sorgit un moviment anomenat “Tècnics en Lluita” que reclamen un conveni digne i equiparat amb què té el personal de la mateixa empresa pública SEM. Així com el traspàs a gestió, titularitat i provisió pública del transport sanitari a Catalunya, ja que les empreses adjudicatàries, ara com ara, no compleixen tots els plecs concursals, ni tampoc les millores presentades al concurs, i per les quals, no podem oblidar, l’administració els va adjudicar el concurs públic.
Durant aquests 3 anys i mig s’han portat a terme taules de seguiment del desplegament de l’actual concurs, convocatòries de vaga demanant el compliment dels plecs concursals, múltiples denúncies a la Inspecció de Treball, i moltíssimes reunions entre la part social i l’administració. Però actualment, pacients i persones treballadores encara estan esperant tot allò pel qual les empreses se’ls va adjudicar l’actual concurs.
I són vostès, el conjunt de l’administració, qui té la culpa. Vostès haurien de ser els garants del compliment dels contractes signats entre les empreses i l’administració. Vostès són els culpables del sofriment que pacients i persones treballadores porten patint tot aquest temps, ja que no fan la feina que haurien de fer, i aquesta no és altra, que fer complir els contractes signats a les empreses adjudicatàries.
Històric de l’actual concurs
A principis d’abril del 2015 es va fer pública l’adjudicació final del concurs, on van haver-hi canvis notables respecte als resultats de l’anterior obertura d’ofertes econòmiques. Quasi 20 empreses que havien estat donant servei a l’anterior concurs del transport sanitari, es quedaven fora de l’actual.
A més, l’empresa Falck, perdia 3 dels 6 LOTS que en un principi s’havia adjudicat. Aquests 3 LOTS van passar a mans de l’empresa TSC, controlada llavors per la família Bonomi, i que passava a tenir adjudicats 7 dels 13 LOTS.
A mitjans de l’octubre de 2015, les empreses adjudicatàries encara no havien posat els vehicles al carrer, tenint en compte que el 30 de setembre, s’havien d’haver començat a desplegar l’actual concurs. Quina va ser la raó Consellera d’aquest retard? Pot fer pública tota la documentació referent a aquest fet?
A principis de gener de 2016, el sindicat UGT denúncia la mala gestió del transport sanitari no urgent a Girona. Es va prendre alguna mesura per pal·liar-ho? O segueix igual?
A principis de març de 2016, la plataforma Salvem les Ambulàncies, va presentar més de 17.000 signatures al Síndic de Greuges per recuperar les ambulàncies a les Terres de l’Ebre. Encara estem esperant, tant el Síndic com nosaltres, una resposta a les peticions fetes a l’administració. I com no, les ambulàncies que va aprovar al Parlament de Catalunya que retornarien.

A principis de maig de 2016, la fiscalia investiga l’adjudicació del concurs d’ambulàncies arran d’una denúncia presentada per la CUP per la donació de 3 milions d’euros a un hospital finançat amb fons públics per part de la família Bonomi, llavors propietària de l’empresa adjudicatària TSC.
El maig de 2016 el director del SEM, Francesc Bonet, és destituït del seu càrrec per problemes en la implantació del nou model d’ambulàncies, i possiblement per la denúncia interposada a fiscalia.
El Setembre de 2016, els treballadors del transport sanitari a les Terres de l’Ebre van convocar una vaga per l’escassa qualitat del servei, per la indiferència de l’administració i el SEM a l’hora d’aplicar mesures correctores en els retards que pateixen els usuaris del transport sanitari no urgent, per la competència deslleial que fan els taxis a l’hora de fer el transport sanitari a les Terres de l’Ebre, per l’incompliment de mesures en matèria de prevenció i salut laboral, per la càrrega excessiva d’hores del personal del transport sanitari no urgent i per la contractació abusiva i discriminatòria dels contractes en pràctiques.

El març de 2017, el TSJC dona la raó al comitè d’empresa per la denúncia presentada contra l’empresa TSC pels canvis en les condicions laborals imposades per l’empresa.
L’abril de 2017, els treballadors del transport sanitari a Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona tornen a amenaçar amb una vaga pels reiterats incompliments del concurs per part de l’empresa adjudicatària Egara.
L’agost de 2017 les ambulàncies de Girona inicien una vaga parcial cada divendres per reclamar millores laborals.
A finals de l’agost de 2017, inspecció de treball dona la raó als treballadors per la denúncia interposada a l’empresa TSC per fer un ús abusiu i fraudulent dels contractes en pràctiques. També denuncien que l’empresa es va endur les ambulàncies en bon estat i les va substituir per altres amb condicions deplorables.
On s’han d’estar ubicades les bases i les ambulàncies.
Sra. Alba Vergés, vostè diu que es va trobar amb molts de debats i propostes d’on havien d’estar ubicades les ambulàncies. Suposem que es deu referir a quines ambulàncies havien de retallar abans del concurs, i quines no. Perquè debatre on s’han de posar les ambulàncies, és un debat que no s’hauria de fer des del punt de vista polític, sinó des del punt de vista organitzatiu, valorant les isòcrones i altres paràmetres basats amb estudis i experiència dels professionals del transport sanitari, tots ells tècnics. Però mai haurien de ser paràmetres polítics.
Per cert, i creiem que està suficient demostrat, que la ubicació i la quantitat d’ambulàncies actualment és del tot insuficient, no creu Consellera? Podrem recuperar les ambulàncies retallades i que el Parlament de Catalunya va aprovar que retornarien?
Model públic d’ambulàncies.

Quan parlem de què al Parlament de Catalunya es va aprovar una resolució per a treballar cap a un transport sanitari de gestió, titularitat i previsió pública, no ens referim si el transport sanitari és un servei públic, sinó que la gestió, provisió i titularitat d’aquest transport sanitari ha de ser públic.
Vostè ens parla al llarg de la seva intervenció de què les empreses estaven gestionant el servei no urgent, i ara, ens diu que tenen el poder del sistema públic. Però la veritat és que les empreses adjudicatàries segueixen gestionant tot el transport sanitari, no només el no urgent, sinó també el transport sanitari urgent.
Vostès, a través del SEM, l’únic que fan és vigilar (per cert, amb no gaire encert) i gestionar la demanda (que també està externalitzada a una empresa privada) dels recursos urgents. Però la gestió del transport sanitari no urgent, és de les empreses adjudicatàries, o sigui, privada. Així com el personal i material del transport sanitari urgent.
Siguin valents i comencin a treballar per un model com el que s’ha implantat a les Illes Balears. I llavors comprovaran com si tindran la total gestió pública del transport sanitari.
Primera vegada que el SEM implementa el TSNU
En aquest tema, i sent la primera vegada que vostès implementen el transport sanitari no urgent, els ha sortit, no fatal, el següent.
Quants pacients en aquests tres anys i mig de concurs han arribat tard al destí?, o simplement s’han quedat sense poder anar-hi? Creu de veritat que les empreses han perdut, d’un concurs a l’altre, saber gestionar el transport sanitari no urgent en aquests 3 anys?, a més a més, tenint en compte que feia molts anys que portavent gestionant i coordinant les ambulàncies del no urgent? O el problema real, és que les empreses van presentar propostes econòmiques tan baixes, que són impossibles de complir?, i que ara han de treure el rendiment econòmic a força de retallar la qualitat del servei i les condicions laborals de les persones treballadores?

Alba Vergés, “Nosaltres hem de procurar que aquest servei no només hi sigui, sinó que hi sigui amb la màxima qualitat”
Sap?, des de Salvem les Ambulàncies no ens ho creiem, així de simple. Sindicats, plataformes i treballadors, durant aquests més de 3 anys, portem denunciant la mala qualitat del transport sanitari no urgent. Sap quantes mesures correctores s’han posat en marxa? Cap, ni una. Sincerament, i amb la més honesta de les reflexions, no creiem que ara canviï l’actitud de l’administració en ares d’aconseguir una qualitat digna, i més, quan en tot aquest temps no s’ha fet res.
Eines de control.
Si vostè es refereix a les eines de control al programa Pandora, usuàries i treballadores ho portem clar. Ja fa molt de temps que ens ho venen anunciant com la panacea del transport sanitari no urgent. Però cada vegada que a una taula de seguiment, reunió amb el CatSalut, etc., s’han demanat dades sobre el transport sanitari no urgent, la resposta per part de l’administració ha estat “Encara no funciona”.
Quan funcionarà el programa Pandora? Quan ens podran donar les dades, que per cert, haurien de ser públiques, no? Com és que es va fer un estudi del transport sanitari l’any 2017, i des de llavors, no n’hi ha cap més?, ni tan sols de l’any 2018.
Prescriptors.
A Terres de l’Ebre, i perquè els prescriptors demanen taxis com a transport sanitari, només l’any 2016, la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre va tenir una despesa superior als 4 milions d’euros en rescabalaments de transport.
On està el control dels prescriptors Sra. Consellera? Com és possible que es destinin més de 4 milions d’euros anuals al rescabalament per a fer una part del transport sanitari només a les Terres de l’Ebre?, si aquesta feina, que ja està pressupostada amb més de 3,5 milions d’euros anuals, té destinats els diners amb el concurs públic per a les ambulàncies del no urgent? Ens està dient que amb el control dels prescriptors, no són capaços de veure que s’estan destinant més de 7,5 milions d’euros anuals per a fer el transport sanitari no urgent a Terres de l’Ebre?
I seguint amb el tema, com és possible que els prescriptors que vostè diu que controla, a part de destinar més de 4 milions d’euros anuals als taxis per fer de transport sanitari, estiguin vulnerant el Real Decret 836/2012, de 25 de maig, que marca com, i amb qui, s’ha de fer el transport sanitari? Per cert, l’hi volem fer un petit avançament, segons aquest decret, el transport sanitari no es pot fer amb taxi.
Com és possible que els prescriptors que vostè controla, no segueixin les directives que marca la mateixa Instrucció 07/2017 del CatSalut, del seu departament, i que marca com s’ha de demanar un transport sanitari? L’hi volem fer un altre avançament, el transport sanitari no es pot fer taxi.

Per cert, aquesta despesa de més de 4 milions d’euros anuals en rescabalament que la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre destina als taxis a fer de transport sanitari, i que no poden fer. No es podrien destinar una part dels diners a recuperar totes les ambulàncies retallades que el Parlament va aprovar l’any 2016, i que tothom té molt clar que fan falta a les nostrades Terres de l’Ebre? Només seria un exercici devoluntat política.
Cap a on anem?
Sra. Consellera, aquesta és la pregunta que ens fem la majoria de persones vinculades al transport sanitari. Però segur que aquesta és la pregunta que es fa vostè i l’administració?
Seguirem amb un sistema que ha retallat, i retalla, no oblidem, la qualitat del transport sanitari? Seguirem amb un sistema que empitjora i retalla les condicions laborals de les persones treballadores de les ambulàncies? Seguirem amb un sistema que només vol controlar i sancionar a les empreses adjudicatàries?
O per contra, l’administració prendrà part, com han fet al sistema de les Illes Balears?
Estarem en el pròxim concurs igual que amb l’actual? O pel contrari, avançarem cap a un model públic, millor i més digne sobretot per als usuaris i treballadors?
Sis anys
Sra. Consellera, ens diu que vostès estaran preparats per a quan acabin aquests sis anys de concurs. Les preguntes que s’estan fent tothom, des de treballadors/es, usuaris/es i empreses és:
No hi haurà cap mena de pròrroga a l’actual concurs, tal com va dir a l’anterior Ple del Parlament de Catalunya?
L’any 2021 es finalitzarà l’actual concurs del transport sanitari?
I si es finalitza el concurs, cap a quin model anirem?
Serà el model de transport sanitari que es va aprovar al Parlament de Catalunya l’any 2016, i que instava al Govern a avançar cap a un model de gestió, titularitat i provisió pública?
O per contra, vostès només tindran en compte a les empreses com han fet fins ara?
Les persones treballadores podrem participar en la planificació del nou concurs?
Comissions operatives
Sra. Alba Vergés, quan parla d’aquestes comissions operatives, creiem honestament, que hauria de replantejar-se quin és el paper que representen les administracions.
Totes i tots els que estem dins del món del transport sanitari, sabem que aquestes comissions, o bé no funcionen, o bé, tenen els ulls tapats. Ens preguntem, si de veritat, i tal com està actualment el transport sanitari no urgent, s’està fent un seguiment correcte?
També ens preguntem, i tal com s’estan activant les ambulàncies del servei urgent, s’està fent un seguiment curós d’aquest servei?
La veritat és que ens costa de creure que aquestes comissions que vostè diu, siguin efectives, almenys amb els resultats que podem veure amb el dia a dia.
Seguiment
Sap, quan parla de què estan fent un seguiment al transport sanitari i a l’aplicació dels contractes amb les empreses adjudicatàries, la majoria de treballadores i treballadors de les ambulàncies se’ls hi escapa el riure. La raó no és altra de què troben aquestes afirmacions, com uns acudits de molt mal gust.
Com pot estar l’administració fent el seguiment a les empreses que van guanyar el concurs, amb tots els incompliments i retards dels serveis, i no haver-hi rescindit d’una vegada els contractes a aquestes empreses?
Només trobem dues respostes. Una de dos, o vostès auditen a altres empreses, o bé, ni tan sols les auditen.
I si les auditen, perquè no fan públics els informes de les auditories?
Nomé un parell d’exemples, com és que per part de les empreses adjudicatàries, no es compleix la instrucció 07/2017 del CatSalut?, ni molt menys els contractes signats amb vostès després de guanyar el concurs?
Llavors és quan els treballadors/es ens preguntem, perquè no fan auditories “sorpresa” a les empreses adjudicatàries? I si les fan, veient els resultats, perquè no auditen als auditors? I per acabar, perquè no porten un control real dels pacients que han deixat d’anar en ambulància i un estudi de la raó per la qual, a Terres de l’Ebre, han demanat un canvi de transport al taxi?

Penalitzacions.
Sra. Consellera, quan parla de penalitzacions a les empreses, i més concretament, de les 88 penalitats per un valor de més d’1 milió d’euros. Qui creu que paga tots aquests diners?
Creu que les sancions imposades per l’administració surten minvant una part dels beneficis de les empreses adjudicatàries? De veritat ho creu així?
Vol dir, que aquest milió d’euros, no surt a força de rebaixar la qualitat del servei que es dóna als pacients?, així com del material de treball i les condicions laborals de les persones treballadores d’aquestes empreses?
Si vostès portessin un bon control, i fessin unes bones auditories, veurien que tant la qualitat del servei, com la del material de treball i les condicions laborals, han minvat en aquests 3 anys i mig. També veurien com el servei de TSNU cada dia va pitjor. I sap per què?, perquè les empreses han d’estalviar costos, o bé amb el material de treball, cada vegada més precari, o bé amb les condicions laborals de les treballadores i treballadors.
Un exemple molt clar és amb l’actual negociació del futur conveni del transport sanitari a Catalunya. On la patronal es nega a negociar cap millora des de fa ja 18 mesos, i que segons ACEA, és perquè no pot assumir cap canvi, i no tenen diners per acceptar cap punt proposat per la part social.
Així és com patim les penalitzacions les treballadores i usuàries, i així és com aquestes acaben repercutint a qui les sofrim, i no pas als beneficis de les empreses.
Reforma laboral
Sra. Consellera, sobre aquest tema, sobre com regular els contractes en pràctiques, només calia posar-hi una clàusula al concurs per limitar-los, així de fàcil. I per fer-ho, només calia voluntat política.
Però sap com es podria trobar una futura solució a aquest problema? Sí, ho acaba de pensar, publificant el transport sanitari a Catalunya, tal com s’està fent a les Balears.
Facilitadors del diàleg
Sra. Alba Vergés, esperem el seu compromís, i que tantes vegades anomena en la seva intervenció, com a facilitadors del diàleg. A les persones treballadores de les ambulàncies, ens agradaria veure si són capaços de desencallar d’una vegada la negociació del futur conveni del transport sanitari, i que ara com ara, ja fa 18 mesos que la patronal es nega a acceptar les millores que demana la part social d’aquestes empreses.
També ens agradaria veure un compromís ferm en fer complir totes les clàusules i millores que les empreses adjudicatàries van signar amb l’administració, així com el compliment de la instrucció 07/2017 del CatSalut.
Quin és el seu model?
Sra. Consellera, quan parla de model, a quin model es refereix? Per al nou model, tindran en compte a les persones treballadores del transport sanitari? I el que és més important, tindran en compte a les usuàries que necessiten una ambulància?
Si el que vol és parlar de model, ja hi ha un de model aprovat al Parlament de Catalunya, i marca cap a on ha de caminar el nou model. I aquest camí no és altre que caminar cap a un model de gestió, titularitat i provisió publiques.
Vostès respectaran el que l’any 2016 es va aprovar al Parlament?
Informació
Des de la Plataforma Salvem les Ambulàncies, així com des d’alguns sindicats que representen als treballadors del transport sanitari, s’ha demanat al llarg d’aquests 3 anys i mig, diversa informació sobre l’adjudicació del concurs del transport sanitari, sancions a les empreses, incompliments de les bases concursals, etc. Algun dia es farà pública aquesta informació? Algun dia l’administració practicarà un exercici de transparència real sobre aquest tema?
Per cert, i tal com diu a la rèplica. Com pot ser que la Consellera de sanitat no rebi tota la informació del seguiment i desplegament de l’actual concurs del transport sanitari? Pot ser aquesta una excusa creïble?

2021
Sra. Consellera, quan vostè parla que a partir d’aquest 2021, que s’han de preparar per a una implementació d’un model diferent, a què es refereix? Això vol dir que no hi haurà cap pròrroga de l’actual concurs?
Ens agradaria moltíssim que ens ho pogués explicar en persona, sobretot perquè en som afectats directament.
Les persones treballadores tindrem alguna cosa a dir? Vostès tindran en compte el que van aprovar al mateix Parlament l’any 2016?
Estar sense conveni
Sra. Alba Vergés, sap, quan vostè parla del “servei públic que volem” ja sap que fa una mica de trampa, oi?
El transport sanitari, tant si es realitza amb una empresa pública o privada, sempre és un servei públic.
Però quan nosaltres parlem de què el transport sanitari ha de caminar cap a una gestió, provisió i titularitat pública, no ens referim al fet que aquest és un servei públic. És obvi, no?
Per això, les treballadores i treballadors de les empreses adjudicatàries volem el mateix conveni que gaudeix el personal amb la mateixa categoria a l’empresa pública SEM. Mateixa feina, iguals condicions de treball.
Si les treballadores de les empreses adjudicatàries desenvolupem la mateixa feina, si totes i tots treballem per a la mateixa entitat, perquè no tenim les mateixes condicions laborals?
Podríem dir que les treballadores del sector privat sofrim una discriminació laboral?
Podríem estar davant d’alguna irregularitat en matèria laboral? De moment són preguntes per a fer reflexionar, però que en un futur no molt llunyà, podrien arribar a algun organisme judicial.
Per a finalitzar, Sra. Alba Vergés, acabi d’una vegada amb la precarització del transport sanitari a Catalunya. Motius en té de sobres.
Hospital Comarcal de Igualada, cubre una zona relativamente amplia, el tsnu está a cargo de TSC y hace ya un tiempo se recorto la ambulancia que cubría las altas de urgencies nocturnas ahora se tiene que desplazar un vehículo desde el Baix Llobregat (Martorell), eso es normal? Teniendo en cuenta quien es el alcalde de Igualada que también es presidente de la diputación de Barcelona y de donde es la consellera de Salut?