Ampliació del servei d’ambulàncies

El passat 15 de març el departament de Salut publicava una nota de premsa anunciant que el SEM ampliava el seu servei de transport sanitari a la Regió Sanitària Camp de Tarragona. Enllaç

Celebrem la decisió que ha pres l’administració ampliant el servei de les ambulàncies al Camp de Tarragona. Un fet que vam impulsar i promoure des de Salvem les Ambulàncies ara farà cinc anys i que va ser aprovat al Parlament de Catalunya el 7 d’abril de 2016 amb la Moció 17/XI (enllaç de la moció).

Aquest fet ha despertat alguna discussió per les xarxes socials per atribuir-se la recuperació de les ambulàncies al Camp de Tarragona, però des de Salvem les Ambulàncies no entrarem en discutir l’autoria, ja que moltes persones han lluitat per aquesta recuperació, amb l’aportació particular de cadascuna d’elles, i que la suma de totes han fet possible que l’administració reverteixi algunes retallades.

Moció 17/XI del Parlament de Catalunya, sobre el transport sanitari i l’atenció de les urgències i emergències mèdiques del 7 d'abril de 2016 


El Parlament de Catalunya, pel que fa a la dotació de vehicles de suport vital, insta el Govern a:

a) Garantir que es pugui disposar a la ciutat de Lleida de dues unitats completes d’ambulàncies amb metge, infermer i tècnic.

b) Recuperar la unitat de suport vital bàsic amb metge, infermer i tècnic a la ciutat de Tarragona, Móra d’Ebre, Alt Camp, el Vendrell, l’Ametlla de Mar, Amposta, Sabadell i Palamós.

c) Assignar un vehicle de suport vital bàsic les vint-i-quatre hores a Torredembarra, a la zona del barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona, al CAP Muralles de Tarragona, a Constantí, a la zona de càrrega de material especialment perillós, a l’Espluga de Francolí, Cambrils, Cunit, Alcover, Salou, Sant Jaume d’Enveja, Santa Bàrbara, Xerta, Batea, Amposta, la Bisbal d’Empordà i Terrassa.

Però no ens podem quedar aquí, encara queden moltes ambulàncies retallades per recuperar. I és per això que hem enviat una carta a la directora dels Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre. Perquè encara hi ha molta població desproveïda d’un servei tan essencial com són les ambulàncies. El temps de resposta davant les emergències i urgències, és vital en cas de patir un accident o malaltia greu, i la població de l’Ebre mereix un servei ràpid i efectiu, visqui on visqui.

Carta a la directora de Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre

A/A Mar Lleixà

Directora de Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre

Benvolguda Senyora,

Ens dirigim a vostè perquè hem estat sabedors que el Departament de Salut amplia el servei d’ambulàncies a la regió sanitària Camp de Tarragona amb la incorporació de dos vehicles que operaran dotze hores al dia per reforçar les unitats de suport vital bàsic. També s’ampliarà l’horari de dues unitats que passaran de les dotze diàries que feien fins ara, a les 24 hores.

Les ambulàncies que s’incorporaran són les del CAP Sant Pere de Reus i del Polígon Riu Clar de Tarragona. Mentre que les que amplien el seu horari són les de l’edifici del 112 a Reus i a la població d’Alcover. En total, el Camp de Tarragona passarà de tenir 596 hores a 664  hores de SVB diàries.

Aquesta és una molt bona notícia i, des de Salvem les Ambulàncies, no podem fer més que celebrar aquesta decisió que ha pres el Departament de Salut. Les retallades practicades després de la posada en marxa de l’actual concurs del transport sanitari, vigent fins a finals d’aquest any 2021, van suposar una gran pèrdua en hores assistencials de vehicles de Suport Vital Bàsic, i recuperar part d’aquestes retallades sempre és una bona notícia per a les persones i el territori, que podrà gaudir d’aquesta recuperació.

Des de la nostra plataforma es va impulsar un seguit de peticions al Parlament de Catalunya per recuperar les ambulàncies retallades a tota la província de Tarragona i que l’any 2016, amb la Moció 17/XI del Parlament de Catalunya, sobre el transport sanitari i l’atenció de les urgències i emergències mèdiques, es va aprovar recuperar les ambulàncies de: Tarragona, Mora d’Ebre, Alt Camp, el Vendrell, l’Ametlla de Mar, Amposta, Sabadell i Palamós.

També es va aprovar assignar un vehicle de suport vital bàsic les vint-i-quatre hores a: Torredembarra, a la zona del barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona, al CAP Muralles de Tarragona, a Constantí, a la zona de càrrega de material especialment perillós, a l’Espluga de Francolí, Cambrils, Cunit, Alcover, Salou, Sant Jaume d’Enveja, Santa Bàrbara, Xerta, Batea, Amposta, la Bisbal d’Empordà i Terrassa.

Per això, aprofitant aquesta bona nova, li reclamem la recuperació d’aquelles ambulàncies retallades a les Terres de l’Ebre:

  • Les 24 hores de l’ambulància de l’Ametlla de Mar i de Sant Jaume d’Enveja.
  • L’ampliació de l’horari de les 12 hores de nit de la segona ambulància d’Amposta, Santa Bàrbara, Xerta i Batea.

Una recuperació necessària donades les especials característiques de les nostres terres, la seva dispersió de la població i les grans isòcrones fins als hospitals de referència, sense oblidar els trasllats urgents cap a hospitals de nivell superior i que estan ubicats la seva majoria a Barcelona.

Esperem que la recuperació de les ambulàncies de SVB al Camp de Tarragona no s’aturi i les Terres de l’Ebre puguin recuperar les 96 hores retallades del servei d’ambulàncies l’any 2015.

Rebi una cordial salutació,

Salvem les Ambulàncies

Tortosa, 22 de març de 2021.

Comparteix-me

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.